Ocak Ayı Değerler Eğitiminin Konusu: Sabır

Ocak Ayı Değerler Eğitiminin Konusu: Sabır

07.01.2022 201

Ocak Ayı Değerler Eğitiminin Konusu: Sabır

Ocak Ayı Değerler Eğitimi 3/B sınıf öğretmeni Ali ŞAHİN rehberliğinde okulumuzda hazırlanan programla başlatıldı. Ayın değerinin anlamı, önemi ile ilgili şiir ve hikayelerin okunduğu program için öğretmenimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. 

 

Bütün öğretmenlerin bir ay boyunca özel çalışmalarla sınıflarında ve öğrencilerin evlerinde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek eğitimlerle bu değerin beceriye dönüşmesine çalışılacaktır.

 

Değerli Velilerimiz eğitim ailede başlar. Sizlerinde bu değerin öğrencilerimize kazandırılması ve beceriye dönüştürülmesi için öğretmenlerimize yardımcı olacaklarına inanıyoruz. Ayın değeri ile ilgili evde yaptığınız örnek çalışmalarınızı öğretmenlerimizle paylaşabilirsiniz.

 

Sabır, zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeme duygusudur. Sabırlı insan uzun süreli gecikmelere ve tahriklere rağmen moralini bozmadan yoluna devam eder veya beklemesini sürdürür.  

Bir işi yaparken ya da herhangi bir zamanda ortaya çıkan zorluklar karşısında pes etmeden bu zorluklarla mücadele etmeye sabır adı verilmektedir. Sabırlı olan insan bir olumsuzluk ile yüz yüze geldiğinde isyan ve şikayet etmeden sessizliğini korur ve bu insanlar her zaman durumlarına şükrederek olumsuzlukların geçmesini bekler.

Sabır sahibi insanlar bir işi yaparken hiçbir şekilde zorluklar karşısında şikâyetçi olmaz. Bu kişiler sabırlı olma özellikleri sayesinde ne olursa olsun bir gün amaçlarına ulaşacaktır. Atalarımız sabır ile ilgili olarak sabreden derviş muradına ermiş, sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır, sabrın sonu selamettir gibi sözler söylemişlerdir. Atalarımızın tecrübelerinden beslenen bu sözler de göstermektedir ki sabırlı olan insanlar her zaman amaçlarına ulaşırlar.

Sabırlı olan kişi hiçbir zaman kaybetmez bu kişiler hayatta her zaman amaçlarına ulaşmış ve kazanmış olan kişilerdir. Sabır bir insanın sahip olabileceği en büyük erdemlerden bir tanesidir. Bu nedenle her insanın sabırlı olmayı öğrenmesi gerekmektedir.

 

ÖĞRETİM PROGRAMI'NDA DEĞERLER EĞİTİMİ

Öğrencilere iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olmalarını sağlayacak bilgi, beceri, tutum, davranış ve alışkanlıkları kazandırmayı amaçlayan eğitim, bu yönüyle değerlerle şekillenmiş bir etkinliktir. Bu bağlamda okullardaki değer eğitiminin amaçlarından biri öğrencilerin sağlıklı, tutarlı ve dengeli bir kişilik geliştirmelerini sağlamaktır. Bunun için bireyin çok yönlü gelişmesi önem taşımaktadır. Ayrıca insanın tutum ve davranışlarını biçimlendirmede önemli bir role sahip olan değerler, öğrencinin sağlıklı ve dengeli gelişimine katkı sağlamaktadır.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, iki başlık altında öğretileceğini bildirdiği 'değerleri' şöyle sıraladı:

Evrensel Değerler: Alçak gönüllülük, sadakat, cömertlik, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, yardımlaşma, vicdanlı olma.

Milli Değerler: Vatan, bayrak, aile, gelenekler, kültürel miras, misafirperverlik, milli bayramlar, dini bayramlar, Türkçe, yurt tarihi, mekânlar, kahramanlık, cesaret.

07-01-2022

 

07-01-2022

07-01-2022