Ekim Ayı Değerler Eğitiminin Konusu: Adalet

Ekim Ayı Değerler Eğitiminin Konusu: Adalet

05.10.2022 350

Ekim Ayı Değerler Eğitiminin Konusu: Adalet

Ekim Ayı Değerler Eğitimi 3/B sınıf öğretmeni Orhan DAĞLI rehberliğinde okulumuzda hazırlanan programla başlatıldı.

Ayın değerinin anlamı, önemi ile ilgili şiir ve hikayelerin okunduğu program için öğretmenimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. 

Bütün öğretmenlerin bir ay boyunca özel çalışmalarla sınıflarında; öğrenciler ve velilerin evlerinde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek eğitimlerle bu değerin beceriye dönüşmesine çalışılacaktır.

 Değerli Velilerimiz eğitim ailede başlar. Sizlerinde bu değerin öğrencilerimize kazandırılması ve beceriye dönüştürülmesi için öğretmenlerimize yardımcı olacaklarına inanıyoruz. Ayın değeri ile ilgili evde yaptığınız örnek çalışmalarınızı öğretmenlerimizle paylaşabilirsiniz.

 

Biliyorum şu an herkesin aklında bir adalet tanımı ve adalet kavramının çağrıştırdıkları vardır.

Bir yerde adalet varsa orada huzur vardır, mutluluk vardır, insan hakları vardır.  Adaletin olmadığı yerde ise büyük bir kaos  vardır. Çünkü insan haklarının olmadığı yerde mutluluk ve huzur asla olamaz.  

İnsan olarak her zaman adaletten yana olmalıyız. Adaleti ilk olarak kendimiz uygulamalıyız.  Kimsenin hakkını gasp etmemeliyiz.  Hiç kimsenin hakkının yenmesine göz göre göre müsaade etmemeliyiz. Acı da olsa her zaman gerçekten ve doğrudan yana olmalıyız. Adaletsizliğin olduğu bir yerde sesimizi çıkarmalıyız ve  adaletsizlik yapan her kim olursa olsun o kişiye dur demesini bilmeliyiz.

Milletlerin uzun süre ayakta kalması için  o milletlerde adaletin olması şarttır. Adalet insanlar arasındaki eşitliği temsil eder. Adalet olmadığı zaman insanlık olmaz, güçlü güçsüzü ezer. Zalim ve güçlü olanın dediği yapılır, mazlum ve haklı olanın  hakkı yenir. İşte tüm bunların olmaması için her zaman adalet ile yaşamalıyız ve adaletin yanında olmalıyız. 

 

ÖĞRETİM PROGRAMI'NDA DEĞERLER EĞİTİMİ

Öğrencilere iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olmalarını sağlayacak bilgi, beceri, tutum, davranış ve alışkanlıkları kazandırmayı amaçlayan eğitim, bu yönüyle değerlerle şekillenmiş bir etkinliktir. Bu bağlamda okullardaki değer eğitiminin amaçlarından biri öğrencilerin sağlıklı, tutarlı ve dengeli bir kişilik geliştirmelerini sağlamaktır. Bunun için bireyin çok yönlü gelişmesi önem taşımaktadır. Ayrıca insanın tutum ve davranışlarını biçimlendirmede önemli bir role sahip olan değerler, öğrencinin sağlıklı ve dengeli gelişimine katkı sağlamaktadır.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI, iki başlık altında öğretileceğini bildirdiği 'değerleri' şöyle sıraladı:

Evrensel Değerler: Alçak gönüllülük, sadakat, cömertlik, sabır, dayanışma, sevgi, dostluk, saygı, dürüstlük, adalet, güven, barış, yardımlaşma, empati, merhamet, çalışkanlık, paylaşma, vefalı olma, yardımlaşma, vicdanlı olma.

Milli Değerler: Vatan, bayrak, aile, gelenekler, kültürel miras, misafirperverlik, milli bayramlar, dini bayramlar, Türkçe, yurt tarihi, mekânlar, kahramanlık, cesaret.

05-10-2022